SESSIONS INFORATIVES SOBRE LA PROBLEMÀTICA DELS SORDS POSTLOCUTIUS I ELS CENTRES SANITARIS


Dibuix propietat d'ACAPPS

L’any passat al Centre d’Atenció Primària Sant Miquel de Granollers, hi va haver una sessió informativa sobre la sordesa. Estava adreçada al personal sanitari del centre, va anar a càrrec de Montserrat García, logopeda i coordinadora del Servei d’Atenció a la Persona Sorda Postlocutiva d’Associació Catalana per a la Promoció de Persones Sordes (ACAPPS), a fi de donar a conèixer la problemàtica d’aquest col·lectiu i les possibles solucions per fer-los la vida més fàcil.

Entre els assistents, hi va haver una treballadora amb sordesa profunda que va seguir tota l’exposició llegint els llavis de la Sra. Pepi Mansilla, vocal de Difusió i Participació de l’Associació que acompanyava la Sra. García, i que va anar vocalitzant en castellà tot el que aquesta explicava.

L’exposició va ser molt clara i amena; la Sra. Garcia va fer un repàs dels tipus de sordesa, passant per la problemàtica de la persona sorda a la consulta d’Atenció Primària o Especialitzada, i als taulells d’Atenció a l’Usuari, a l’hora de demanar cita o fer altres gestions, i les possibles solucions per mitigar-la com, per exemple, la instal·lació d’un bucle magnètic a la recepció o un dispensador de números o rètols de text, entre d’altres.

Va destacar la importància de la detecció precoç de qualsevol tipus de sordesa, independent de l’edat. Va ressaltar, pel que fa a la persona sorda postlocutiva, la importància de l'ús de l'audiòfon i la d’assistir als cursos de lectura labial, que ofereix l’Associació per ajudar les persones sordes a la comprensió de les converses. Per acabar, va fer una pinzellada sobre les ajudes tècniques que hi ha a l’actualitat: bucle magnètic personal per utilitzar el mòbil, bucle magnètic per a la llar, l’ús de la FM o de telèfons especials...

Els professionals es van mostrar, en tot moment, sensibilitzats i interessats. El torn de preguntes va desmitificar moltes qüestions, entre les quals destaquem la de: “No pel fet de cridar més, la persona sorda comprèn millor”.

Esperem que aquest any continuïn aquestes xerrades informatives pels altres Centres d’Atenció Primària del Vallès Oriental que tant interessen als professionals sanitaris, i sobretot al col·lectiu d'infermeria.

Per a més informació sobre el tema clica aquí o aquí.